Jakub Benda: I Kdyby byl letošní Everesting deštivý, zatneme zuby a poběžíme i tak

Jakub Benda: Kdyby byl letošní Everesting deštivý, zatneme zuby a poběžíme i tak

Když jsme spolu před dvěma roky dělali první rozhovor před jeho legendárním během z Třebíče až na Sněžku, zavolala jsem mu ve chvíli, kdy zrovna trénoval. Když jsem mu volala v předem domluvený čas před rokem před akcí Everesting, opět byl v poklusu – zrovna běžel z práce… A kde jsem zastihla Jakuba Bendu, tatínka syna Filípka s Duchennovou svalovou dystrofií, letos?

Kubo, tak schválně… Opět v jednom kole? Opět jsem tě zastihla při trénování?

(chvíli je ticho) Veru, právě jsem přiběhl. Tentokrát ze sprchy… (smích)

Minulý týden jsi byl pracovně v Hamburku, takže konečně máš klid na přípravu druhého ročníku Everestingu Jakuba Bendy pro Parent Project, který se uskuteční 22. a 23. června?

No, klid… To jsem si myslel, že už budu mít… Ale malá má neštovice. Takže když přiběhnu z práce, začíná mi další maraton… V plánu tedy bylo, že bude na přípravy více klidu… Ale znáš to. Člověk míní…

Co všechno už jsi stihl naplánovat?

Vlastně skoro všechno. Plán už je schválený, každý dle svých možností zařizuje svou část.

Prozraď nám, kdo všechno ti pomáhá dávat Everesting do kupy?

Nejvíc toho rozhodně dělá Renda z Parent Projectu. Zajišťuje různé materiály, plakáty… Kamarád Lukáš má na starosti diplomy, razítka, zařídil i náš největší banner. Brácha Filip má zase různé kontakty – třeba na Třebíčský deník, takže domlouval, aby se o akci vědělo. A mimo jiné budou díky němu i toitoiky (smích). Další brácha Šimon pak s manželkou Maruškou připravují doprovodný program – soutěže pro děti. Zdejší běžecký klub pak s třebíčskými rodiči plánuje, jaké bude na akci jídlo.

Takže opět zapřáhneš celou rodinu?

No jasně! Ještě jsem zapomněl zmínit, že ségra pomůže s cateringem…

Počkej, ty máš i ségru?

Ano. Ségru a tři bráchy. Takový malý gang (smích). Letos bohužel ten termín vyšel blbě, protože rodina – ségra Natálka, brácha Matouš a taťka s mamkou jedou na dovolenou a přiletí až v pátek večer před Everestingem.

Když spolu děláme v úterý 4. června rozhovor, po celé republice prší. Nebojíš se, že právě Everesting – čistě venkovní akce – může propršet?

Musíme věřit v to, že pršet nebude. Že se vyprší teď. Je to šílené, jak už několik dní soustavě prší, jsou záplavy… Bohužel když se dělá venkovní akce, musí se počítat i s tím. To k tomu zkrátka patří. Když jsem nedávno běžel Beskydskou sedmičku, také lilo. A to člověk ví, že má před sebou třeba ještě 25 hodin… Takhle vím, že je to kousek od baráku rodičů, za druhým rohem od konání akce bydlím já… Určitě to není tak náročné jako běh Beskydská sedmička, kdy má člověk na zádech ještě spoustu kilo navíc. Takže i kdyby pršelo, zatneme zuby a poběžíme.

V čem se bude lišit letošní ročník od toho minulého?

Je více stavěný pro rodiče s dětmi. A ta největší novinka je, že jsme rozdělili Everest na pomyslných 11 vrcholů na světě – každý tak může zdolat, na co se bude cítit. I dítě tak může vylézt v Třebíči ke kostelíčku. A má jeden výstup. Kdo si pak troufne na Sněžku, tak budeme mít 21 výstupů.

To je super nápad. Každý si tak může sám pro sebe určit svůj cíl. Čí to byl nápad?

11 vrcholů? Myslím, že to byl můj nápad. Když jsem byl několikrát na Sněžce, představoval jsem si, kolikrát bych ji musel zdolat, aby to už byl ten Everest… Začal jsem se tedy zajímat o to, kolikrát by byly různé body a vrcholy. Představoval jsem si, jakou radost pak mohou mít i ty děti – dostanou jedno razítko – zdolaly kostelíček! Věřím, že toto může motivovat různě zdatné sportovce i nesportovce.

Everesting pořádáš pro naši organizaci Parent Project, která pomáhá lidem se svalovou dystrofií. Sám jsi tatínkem Filípka s Duchennovou svalovou dystrofií. Bude ti zase fandit?

Filípek už se moc na akci těší. Bohužel to letos vyšlo tak, že ten den odjíždí na měsíc do léčebny. Fyzicky tedy u toho nebude. Ale bude mi fandit na dálku. A pak nás spolu čekají bezva prázdniny! (úsměv)

Za rozhovor děkuje: VERONIKA ŠIRC

Foto: archiv JAKUBA BENDY