Zásadní změna v péči o pacienty: Jak kulatý stůl v Poslanecké sněmovně otevřel nové možnosti pro zlepšení sociálních a zdravotních služeb

Zásadní změna v péči o pacienty: Jak kulatý stůl v Poslanecké sněmovně otevřel nové možnosti pro zlepšení sociálních a zdravotních služeb

V pondělí 9. září 2024 se v Poslanecké sněmovně u příležitosti Světového dne Duchenne konal významný kulatý stůl na téma „Hranice péče: Interakce mezi sociální a zdravotní péčí na příkladu zkušeností konkrétních pacientů a jejich rodin“. Tento důležitý krok k reformě sociálních a zdravotních služeb probíhal pod záštitou místopředsedkyně PSP ČR Olgy Richterové a ve spolupráci s organizací Parent Project.

Setkání, kterého se zúčastnili zástupci Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva práce a sociálních věcí, vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a další odborníci, přineslo řadu důležitých zjištění a návrhů. Cílem bylo prozkoumat možnosti, jak efektivněji propojit sociální a zdravotní péči a tím zlepšit život pacientů s vážnými diagnózami a jejich rodin.

Významné problémy a návrhy řešení

V úvodním slově místopředsedkyně PSP ČR Olga Richterová poukázala na zásadní problémy, s nimiž se rodiny pacientů potýkají. „Současný stav v oblasti péče o potřebné má řadu nedostatků. Mnohdy není jasné, co musí dělat zdravotníci a co mohou dělat pracovníci sociálních služeb. To vede k přetížení rodin a neefektivnímu využití dostupných zdrojů,“ uvedla Richterová.

Jitka Reineltová, předsedkyně organizace Parent Project, prezentovala konkrétní příklady pacientů a rodin, které ilustrovaly nedostatek informací, vysoké náklady na zdravotnické prostředky, nedostatečnou sociální podporu a omezenou dostupnost vhodných asistenčních služeb. Byla zdůrazněna potřeba legislativních změn, které by umožnily přenesení některých zdravotních úkonů do sféry sociální péče, čímž by se ulehčilo rodinám a zlepšila dostupnost péče v domácím prostředí.

Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník navrhl úpravu zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, která by lépe specifikovala roli asistenční péče a umožnila lepší vyhovění skutečným potřebám pacientů a pečujících. Tento návrh by mohl výrazně snížit náklady a zlepšit kvalitu péče.

Příklady z praxe a návrhy na zlepšení

Jedním z příkladů, který zazněl na kulatém stole, byla pacientka s diabetem, která si po proškolení personálu začala sama aplikovat inzulin. Tento krok zjednodušil její život, ale při zhoršení zraku potřebovala pomoc, kterou dnes pracovníci v sociálních službách poskytnout nemohou. Tento model ukazuje, jak propojení zdravotní a sociální péče může pomoci pacientům zůstat doma bez omezení jejich bezpečnosti. S obdobnými problémy v oblasti kompetence poskytované domácí péče a domácí zdravotní péče se potýkají pacienti s Duchennovou svalovou dystrofií a jejich pečující velmi často.

Diskuse se zaměřila také na právní odpovědnost poskytovatelů péče a potřebu reformy legislativy. Klára Šimáčková Laurenčíková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva, uvedla: „Musíme zajistit, aby lidé mohli zůstávat s adekvátní péčí v domácím prostředí co nejdéle to bude možné. Významný krok k tomu může být propojení sociálních a zdravotních služeb, které se osvědčilo v několika evropských zemích.“

Budoucnost péče a další kroky

Na závěr kulatého stolu byly prozkoumány možnosti řešení a diskutováno, jak může sociálně-zdravotní pomezí sloužit jako příležitost ke zlepšení situace. Zástupci MPSV a MZ nyní budou hledat odpovídající řešení, která by měla přinést konkrétní změny v praxi.

Děkujeme všem, kteří se zúčastnili a přispěli k této důležité debatě. Naším cílem je i nadále pracovat na zlepšení podmínek pro rodiny a pacienty s Duchennovou svalovou dystrofií a zajistit potřebnou podporu v sociálním systému. Těšíme se na další spolupráci a pokračování v našem úsilí o zajištění lepší péče a podpory pro všechny, kteří ji potřebují.

O této akci si můžete přečíst i zde:

https://www.zdravotnickydenik.cz/2024/09/namestkyne-ministra-upozornuje-na-nedostatky-v-poskytovani-osobni-asistence-pece-je-casto-neuplna-a-nepravidelna/